Ką reikia žinoti apie KMI skaičiavimą?

pagal | 2024 28 rugsėjo

Kūno masės indeksas (KMI) yra žmogaus svorio ir ūgio santykio matas, kuris dažniau naudojamas kaip kūno riebalų kiekio indikatorius nei kaip tiesioginis matavimas. Daugeliu atvejų KMI koreliuoja su bendru kūno riebalų kiekiu – didėjant KMI, dažniausiai didėja ir riebalų kiekis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad suaugusieji, kurių KMI yra tarp 25 ir 29,9, laikomi turinčiais antsvorio, o tie, kurių KMI siekia 30 ir daugiau, laikomi nutukusiais. KMI, kuris yra mažesnis nei 18,5, laikomas nepakankamu svoriu, o KMI tarp 18,5 ir 24,9 – sveiku svoriu.

KMI skaičiavimas

KMI apskaičiuojamas naudojant paprastą matematinę formulę. Jis taip pat gali būti nustatytas naudojant lenteles, kuriose galima palyginti svorį kilogramais ir ūgį metrais, siekiant nustatyti KMI. Internetiniuose puslapiuose taip pat yra patogios KMI skaičiuoklės, kurios padeda greitai apskaičiuoti šį rodiklį.

Formulė: KMI = svoris kilogramais, padalintas iš ūgio metrais kvadrato.

Normalus KMI intervalas yra tarp 18,5 ir 24,9, kuris rodo, kad žmogaus svoris yra tinkamas jo ūgiui. Naudojant KMI lentelę, žmonės gali būti suskirstyti į šias kategorijas:

Kūno masės indeksas (KMI)Svorio kategorija
Žemiau 18,5Nepakankamas svoris
18,5 – 24,9Normalus svoris
25,0 – 29,9Antsvoris
30,0 ir daugiauNutukimas

KMI klinikinė svarba

KMI daugeliui žmonių laikomas bendro kūno riebalų kiekio indikatoriumi ir sveikatos rizikos vertinimo priemone. Sveikatos priežiūros specialistai naudoja KMI, kad nustatytų antsvorio ar nutukimo riziką bei galimą sveikatos sutrikimų tikimybę.

Pavyzdžiui, asmenys, turintys aukštą KMI, yra labiau linkę susirgti:

  • Aukštu cholesteroliu ar kitais lipidų sutrikimais.
  • 2 tipo diabetu.
  • Širdies ligomis.
  • Insultu.
  • Aukštu kraujospūdžiu.
  • Tam tikromis vėžio rūšimis.
  • Tulžies pūslės ligomis.
  • Miego apnėja ir knarkimu.
  • Ankstyva mirtimi.
  • Osteoartritu ir sąnarių ligomis.

Vis dėlto, KMI yra tik vienas iš įrankių, naudojamų sveikatos rizikai vertinti. Kiti svarbūs veiksniai, tokie kaip kraujo spaudimas, cholesterolio lygis, cukraus kiekis kraujyje, šeimos ligos istorija, amžius, lytis, juosmens apimtis, fizinio aktyvumo lygis, menopauzės būklė ir rūkymo įpročiai, taip pat turi būti įvertinti.

Ar KMI tinka visiems?

KMI daugumai žmonių gali būti naudingas nutukimo vertinimo matas, tačiau jis nepateikia tikslių duomenų apie kūno sudėtį, pavyzdžiui, raumenų, kaulų, riebalų ir kitų audinių kiekį.

Kai kuriems asmenims KMI yra tikslesnis kūno riebalų kiekio rodiklis nei kitiems. Pavyzdžiui, labai raumeningi žmonės gali patekti į „antsvorio” kategoriją, nors iš tiesų yra sveiki ir puikios fizinės formos. Tokie asmenys, turintys mažą kūno riebalų procentą, gali turėti tokį patį KMI kaip ir tie, kurie iš tiesų turi antsvorio.

Panašiai, vyresnio amžiaus ir silpnos sveikatos asmenys gali turėti normalų svorį pagal KMI, tačiau turėti mažai raumenų ir daug riebalų.

Todėl KMI turi būti atsargiai vertinamas vaikams ir paaugliams, žmonėms su didesne ar mažesne kūno sudėtimi, nėščiosioms bei raumeningiems asmenims.

Tam tikslui, KMI skaičiuoklė yra naudingas įrankis, tačiau jį visuomet reikėtų naudoti su kitais sveikatos rodikliais ir atsižvelgti į individualias aplinkybes.